KISSANPENNUN RUOKINNAN ABC


Meiltä kysytään usein ohjeita ja vinkkejä kissanpennun ruokinnan aloittamiseen ja ruoan valitsemiseen. Yhdistimme UKK -kysymyksistä tiiviin ja informatiivisen blogikirjoituksen, josta on toivottavasti sinulle hyötyä. Nautinnollisia lukuhetkiä!


Miten valitsen oikean ruuan pennulleni?

Monipuolinen ja hyvin sulava lihapohjainen ravinto on terve perusta ruokinnalle. Monipuolinen ruokavalio koostetaan valitsemalla ruoka / ruokia, joissa on useita eri proteiinilähteitä, kuten siipikarjaa, lammasta, possua, nautaa ja kalaa. Lisäksi kissa saa sille välttämättömiä ravintoaineita sisäelimistä, rustoista, luista ja kasviksista.

Lihoista ja kaloista saadaan eläinrasvoja ja -proteiineja, mukaanlukien tauriinia ja arginiinia. Sisäelimistä taas saadaan runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Rustoista kissa saa gelatiinia ja luista kalsiumia. Tutustu siis huolellisesti valitsemiesi ruokien sisältöön.

Luonnossa kissa on kehittynyt syömään useita pieniä aterioita vuorokaudessa, joten kissanpentu tulisikin ruokkia alkuun useita kertoja päivän aikana. Kissan kasvaessa voidaan ruokintakertoja vähentää, kun annoskoot suurenevat.

Vääränlainen, heikkolaatuinen ja yksipuolinen ruokavalio voi altistaa kissan useille sairauksille. Yksipuolinen ruokavalio, jossa on väärä kalsiumin ja fosforin suhde voi altistaa kissanpennun paper bone syndroomalle. Ruuan sisältämät liialliset hiilihydraatit voivat altistaa vuorostaan suolisto-ongelmille, munuaistaudeille ja virtsakiville. Tauriininpuute saattaa johtaa kasvuhäiriöihin sekä silmien ja sydämen ongelmiin. Arginiinin puute voi johtaa ammoniakkipitoisuuden nousemiseen.

Neuvoja ruokintaan saa kasvattajan lisäksi myös mm. lemmikkieläinkauppojen henkilökunnalta, eläinlääkäriltä sekä ruokavalmistajien edustajilta.


Miten luen ruokapussia?

Käännä ruokapussi ja lue ensimmäiseksi koostumus sekä ravintoainekoostumuslistat. Koostumuslista kertoo mistä raaka-aineista ruoka on valmistettu. Mitä enemmän listan alkupäässä (TOP 5-10) on lihaa ja kalaa, sitä enemmän ruoan valmistukseen käytetään lihansyöjälle sopivia raaka-aineita.

Ravintoainekoostumus kertoo mitä ravintoaineita valmis ruoka sisältää kypsennyksen jälkeen. Proteiinia penturuoan tulisi sisältää 35% - 40 % ja rasvaa noin 20 %

Tarkista myös lisäainelista. Mitä vähemmän ruokaan on lisätty lisäaineita, sitä laadukkaammat sen ruoan valmistusaineet ovat (vertaa koostumus). Usein täydellinen lisäainelista selviää ainoastaan ruoan valmistajan verkkosivuilta.

Ruokapussin kyljestä tai takapuolelta löytyvät usein valmistajan suosittelemat päivittäiset ruokintamäärät. Muista että nämä ovat suosituksia, joten seuraa oman pennun kasvua ja painoa säännöllisesti ja muuta annostusta tarvittaessa omalle kissallesi sopivaksi.


Me suosittelemme:

- Ruoan tulisi olla hyvin sulavaa ja sisältää runsaasti lihasta saatavia proteiineja ja rasvaa

- Kiinnitä huomiota koostumuslistan alkupäässä oleviin raaka-aineisiin TOP 5-10 -> Mitä enemmän listan alkupäässä on liharaaka-aineita, sitä paremmin ruoka sopii kissallesi

- Tarkista, että ruoka ei sisällä runsaita määriä kissalle tarpeettomia raaka-aineita, kuten vehnää, maissia, riisiä, perunaa tai bataattia