KOIRIEN PAINONHALLINTA


Säännöllinen ja monipuolinen liikunta sekä sopivankokoiset ruoka-annokset helpottavat optimaalisen painon ylläpitoa ja tavoittelua. Arvioiden mukaan jopa kolmasosa Suomessa asuvista koirista ja jopa puolet kissoista on ylipainoisia. Ei siis ihme, että etenkin eläinlääkärit ovat alkaneet kiinnittää asiaan huomiota.


Päivittäinen energiantarve

Laskennallisesti normaali n. 20 kg kotikoira, joka lenkkeilee ja puuhastelee omaksi ilokseen, tarvitsee ravinnostaan energiaa noin 1252 kcal / vrk. Tähän kalorimäärään tulisi sisällyttää ruoan lisäksi myös herkut ja hampaidenhoitotuotteet, kuten puruluut.

Energiamäärä vaihtelee koiran aktiivisuuden, iän, ilmanlämpötilan ja sukupuolen mukaan.

Ohessa viitteellinen taulukko:

5kg       - 448 kcal

10kg     - 738 kcal

15 kg    - 1002 kcal

20kg     - 1252 kcal

25 kg    - 1476 kcal

30 kg    - 1687 kcal

 

Mistä tiedän onko lemmikkini ylipainoinen?

Rodusta ja turkista riippumatta koiralla tulisi tuntea kylkikaaren korkein osa ilman pehmeää kerrosta. Sivusta katsottuna vatsalinjan tulisi nousta. Ylhäältä katsottuna vyötärön tulisi erottua.

Mikäli joudut etsimään kylkiluita ja niiden päällä tuntuu paksu pehmeä kerros, on lemmikilläsi ylipainoa. Huomioithan, että kylkiluut eivät saa näkyä tai törröttää. Tämä on merkki alipainosta. Niin sanottu vinttikoiramainen look muilla kuin vinttikoirilla tai paksu ja pönäkkä malli eivät ole normaalin painon merkkejä.

Koira säätelee ruumiinlämpöään hengityksen kautta. Ylipainoinen lemmikki hengästyy helposti ja se saattaa aiheuttaa vakavia ongelmia. Liikkeiden ja liikkumisen tulisi olla kevyttä ja koiran pitäisikin liikkua mielellään.

 

Lähde liikkeelle näillä vinkeillä

Ohessa muutamia vinkkejä kohti kevyempiä kiloja.

1. Mittaa päivittäinen ruoka-annos aamulla mittakuppiin / kulhoon. Jaa se aamuruokaan, iltaruokaan ja makupaloiksi. Ruokaa on hyvä käyttää makupaloina, kun painonpudotus aloitetaan. Näin vältetään ylimääräisen energian saaminen.

2. Käytä palkitsemiseen lelua ja leikkiä ruuan sijaan

3. Liikunta

- Tavalliseen lenkkiin saat monipuolisuutta esimerkiksi kävelemällä takaperin. Opettelu on hauskaa ja palkitsevaa yhdessä tekemistä.

- Hyödynnä kivet ja kannot. Voit opettaa koirasi hyppäämään turvallisten kivien ja kantojen päälle tai niiden yli.

- Ripottele osa ruoasta jonoksi (kuvittele että ripottelisit ruokaa maassa makaavien tikapuiden väleihin). Näin koirasi treenaa vatsalihaksiaan huomaamattaan.

- Uiminen ja vesikävely ovat erinomaista liikuntaa.

- Lumihangessa puuhaaminen. Muistathan kuitenkin, että koirankin tulee totutella raskaaseen liikuntaan vähän kerrassaan.

4. Hampaiden hoito

- Aidot luut

- Puruluut (tarkista sisältö). Turhat hiilihydraatit ja liiallinen rasva, joita monet purutikut sisältävät, on hyvä karsia ruokavaliosta.

5. Herkut

- Mikäli koiralle annetaan herkkuja, valitsethan mahdollisimman lihapitoisia tuotteita. Kiinnitä myös huomiota rasvan määrään. Esimerkiksi possunkorva on erittäin rasvainen herkku

6. Lisäravinteet

- Selvitä huolella tarvitseeko koirasi lisäravinteita. Esimerkiksi öljylisät nostavat päivittäisen energiansaannin kokonaismäärää. Mikäli lisäravinteille on kuitenkin tarvetta, valitse tällöin mahdollisimman luonnollinen ja puhdas tuote.

 

Mitä hyötyä painonpudotuksesta on?

- Aineenvaihduntasairauksien riski pienenee

- Nivelten ylikuormitus vähenee

- Liikkuminen helpottuu

 -Vastustuskyky paranee

- Mahdollinen refluksia / närästys voi lieventyä

- Elämänlaatu paranee

Kun haluat helliä koiraasi, pieni lenkki tai jumppa on parempi vaihtoehto kuin herkkujen antaminen. Painonpudotukseen kannattaa ottaa mukaan kaikki koiran kanssa usein tekemisissä olevat ihmiset. Näin kaikille on selvää, miten toimitaan. Pieni ylimääräinen herkkupala silloin tällöin ei tuhoa tavoitteita, mutta useat pienetkin herkkupalat kasvattavat päivittäistä energiansaantia usein turhan suureksi.

 

Muistilista painonpudotuksen aloittamiseen:

- Ota koirastasi kuva

- Punnitse paino ja mittaa vyötärönympärys kerran viikossa

- Pidä kirjaa tuloksista

- Pidä ruokarytmi säännöllisenä

- Mittaa annokset valmiiksi

Painonpudotuksen alkuvaiheessa makupaloina käytetään osa valmiiksi mitatusta ruoka-annoksesta. Herkkujen sijaan käy koirasi kanssa virkistävällä lenkillä tai viettäkää yhdessä pieni leikkihetki.

Ja lopuksi aimo annos iloista mieltä ja tsemppiä matkaan!