Metsästyskoiran ruokinnan suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Huolellisella valmistautumisella turvataan suorituksen aikainen energiansaanti sekä optimaalinen palautuminen rasituksesta. Koiran elimistö on sopeutunut hyödyntämään ensisijaisesti lihaa. Koiran suolisto on lyhyt, joten ruoka kulkee sen läpi nopeasti. Ruoan tuleekin olla hyvin imeytyvää ja koiralle sopivaa.


Rasva

Rasva on koiran tärkein energian lähde. Koira hyödyntää rasvan sisältämän energian erinomaisesti, joka korostuu etenkin pitkäkestoisissa suorituksissa. Rasvan osuus ruoassa tulisi olla aktiivikaudella noin 20-30 %. Määrää voidaan kuitenkin hetkellisesti nostaa tyhjentyneiden energiavarastojen täydentämiseksi esimerkiksi raskaan metsästyspäivän jälkeen.

Proteiini

Proteiinista koira saa tarvitsemiaan ravintoaineita lihasten rakentamiseen ja ylläpitoon. Lihasta saatava eläinperäinen proteiini tarjoaa koiralle välttämättömiä aminohappoja, kun taas kasvikunnan tuotteet sisältävät niitä vain vähän. Proteiini määrän tulisi olla aktiivisen koiran ruokavaliossa noin 30-40 %.

Hiilihydraatit

Proteiinien ja hiilihydraattien suhde kulkee käsi kädessä. Kun yhden määrän nousee, toisen määrä laskee. Runsaasti proteiinia sisältävät ruoat sisältävät siis vähemmän hiilihydraatteja. Proteiinit ovat koiran terveyden kannalta olennaisia, mutta hiilihydraatit eivät. Kaikki hiilihydraatit eivät ole samanarvoisia. Nopeasti sulavat eli korkeaglykeemiset hiilihydraatit, kuten riisi, maissi, peruna ja bataatti imeytyvät nopeasti, jolloin verensokeri nousee jyrkästi ja rasvan varastoituminen lisääntyy. Hitaasti sulavat eli matalaglykeemiset hiilihydraatit, kuten linssit ja herneet liukenevat hitaasti, joka auttaa verensokeria pysymään vakaampana ja se myös voi ennalta ehkäistä ylimääräisen rasvan kertymistä.

Ruokinta jahtikaudella

Jahtiin valmistauduttaessa koira ruokitaan edellisenä iltana. Aamulla sille voidaan tarjota esimerkiksi kuivanappuloilla tai jauhelihalla maustettua vettä nestetasapainon turvaamiseksi. Jahdin aikana koiralle tarjotaan pieni energiaa sisältävä välipala, kuten liha- tai rasvapala veden kera. Jahtipäivän iltana koira ruokitaan huomioiden onko seuraavana päivänä jahti- vai lepopäivä. Jahdin jatkuessa seuraavana päivänä tulisi iltaruoan olla rasvapitoinen. Mikäli jahtipäivää seuraa lepopäivä, ei ylimääräistä rasvaa tarvita, mutta ruoan tulisi olla proteiinipitoista palautumisen edistämiseksi.