JOULUPÖYDÄN VAARAT

Joulu on herkuttelun aikaa! Niin meille ihmisille kuin karvaisille lemmikeillekin. Koirat ja kissat eivät kuitenkaan voi nauttia samoista joulupöydän herkuista ihmisten kanssa. Monet jouluherkut ovat koirille ja kissoille haitallisia, osa jopa vaarallisia.

Koiralle ja kissalle turvallisia herkkuja ovat lemmikeille tarkoitetut makupalat, purutikut ja puruluut sekä tietenkin ruoat. Lemmikin joulupöytään voi kattaa uutta ruokamakua ja uusia makupalaelämyksiä, joka tuo vaihtelua ruokakupin sisältöön. Lemmikin jouluherkutteluun kannattaa siis varata sille suunniteltuja ja soveltuvia tuotteita.

Pienissä määrin omasta joulupöydästä voi tarjoilla rahkaa ja smetanaa, jotka sopivat useimmille koirille. Myös porkkanalaatikkoa ja savukalaa voi antaa pieninä maistiaismäärinä jouluherkuiksi.

Suurin osa joulupöydän herkuista on kuitenkin koirille ja kissoille haitallisia.

Kokonaisen kinkun tai kalkkunan syönnin vaaratekijöitä ovat suolaisuus, liiallinen ruokamäärä sekä luut. Lievimmillään oireet ovat oksentelua, ilmavaivoja ja ripulia, pahimmillaan luunsiru voi aiheuttaa suolitukoksen tai puhkaista suolen.

Suklaan treobromiini on myrkyllistä koirille. Tumma suklaa sisältää enemmän treobromiinia kuin maitosuklaa. Jo 50 g syötyä suklaata saattaa aiheuttaa oireita. Koiran reagointi määrään vaihtelee koiran koon ja syödyn määrän ja suklaan vahvuuden mukaan. Suklaamyrkytyksen oireita ovat muun muassa oksentelu, vatsakivut, ripuli, levottomuus, sydämen rytmihäiriöt, kouristukset sekä lisääntynyt juominen.

Ksylitoli alentaa nopeasti koiran verensokeria. Jo alle 1 g annos ksylitolia elopainokiloa kohti voi aiheuttaa oireita. Ksylitolimyrkytyksen ensioireita ovat muun muassa oksentelu, väsymys, heikkous ja tärinä. Tilan edetessä ja verensokerin laskiessa vaarallisen alas koira voi alkaa kouristella ja pahimmillaan se voi jopa menehtyä.

Macadamia -pähkinöiden tuntemattomat toksiinit voivat vahingoittaa koirasi hermostoa ja johtaa jopa halvaantumiseen. Vauriot ovat palautumattomia.

Rusinat ja rypäleet voivat aiheuttaa rusinamyrkytyksen. Rusinamyrkytyksen oireet ilmenevät 6 – 24 tunnin kuluttua rusinoiden syömisestä. Usein tavattavia oireita ovat oksentelu, ripuli, vatsakivut, yleinen heikkous, elimistön kuivuminen, vapina ja uneliaisuus. Koira voi juoda enemmän kuin normaalisti, ja tilaan voi liittyä munuaisvaurio.  Munuaisvaurio voi olla palautumaton ja johtaa jopa koiran menehtymiseen.

Raa’an pullataikinan käymisen sivutuotteena syntyy vatsassa etanolialkoholia. Taikinamyrkytyksen oireita voivat olla tasapainohäiriöt ja tajuttomuus. Tila on harvoin hengenvaarallinen, mutta se on koiralle erittäin epämukava. Päihtyneessä tilassa oleva koira voi vahingoittaa itseään tai se voi käyttäytyä aggressiivisesti.

Monet joulukukat, kuten amaryllis, atsalea, hyasintti, tulilatva ja joulutähti ovat myrkyllisiä. Ne ärsyttävät eläimen vatsaa. Ensiavuksi annetaan vettä tai piimää. Oireita helpottaa myös Antepsin. Joulutähden maiti ärsyttää myös limakalvoja, joten eläimen suu ja kieli tulisi huuhdella runsaalla vedellä.

Kissoille vaarana ovat erilaiset lahjanarut, joilla kissat mielellään leikkivät ja toisinaan vahingossa nielevät. Narut voivat aiheuttaa pahimmillaan suolitukoksen.

Olethan varovainen myös kynttilöiden kanssa, eläimet saattavat vahingossa kaataa kynttilän tai polttaa itsensä liekissä.

JOS EPÄILET MYRKYTYSTÄ, OTA AINA YHTEYTTÄ ELÄINLÄÄKÄRIIN
Alle 2 tuntia syödystä myrkyllisestä asiasta hoitokeinona on oksetus:
Ota pieni nokare suolaa, lisää siihen hieman vettä ja työnnä nokare eläimen nieluun. Älä uusi toimenpidettä, sillä suola on suurempina määrinä haitallista.
Lääkehiiltä voi käyttää myrkytystapauksissa 1 grammaa elopainokiloa kohti.

Hyvää Joulua ja turvallisia jouluherkutteluhetkiä lemmikkienne kanssa!