KOIRANPENNUN RUOKINNAN ABC


Ruokinta

Koira on lihansyöjä. Sen hampaat ja leuat ovat kehittyneet saalistamista ja lihan paloittelua varten. Ruoansulatuskanava on lyhyt ja erikoistunut lihasta ja rasvasta saatavan energian hyödyntämiseen. Koiranruuan tulisi olla hyvin koiran elimistölle sopivaa sisältäen hyvin imeytyviä raaka-aineita kuten lihaa ja rasvaa. Kasveista saatavia kuituja (ja hiilihydraatteja) tarvitaan vain vähän.

Ruoalla on suuri merkitys pennun kehitykselle. Riittävän energiansaannin turvaamiseksi koiranpentu tulisi ruokkia alkuun jopa neljästä viiteen kertaa päivässä pennun koosta riippuen. Pentu tarvitsee runsaasti proteiineja, rasvoja sekä vitamiineja ja hivenaineita juuri oikeassa suhteessa.

Runsas eläinproteiinien ja -rasvojen määrä kehittää lihaksistoa ja ylläpitää oikeaa kasvunopeutta. Ruoka sulaa tasaisesti, kun se sisältää vain vähän ja erityisesti hitaasti sulavia hiilihydraatteja. Pennun verensokeri pysyy vakaampana ja kylläinen olo säilyy pidempään.

Miten valita oikea ruoka omalle pennulle?

Pienten ja keskikokoisten rotujen pennut tarvitsevat ruoasta hieman enemmän energiaa kuin jättirotujen pennut. Suurikokoinen koira tarvitsee puolestaan enemmän ruokaa suhteutettuna energiamäärään, tunteakseen itsensä täydeksi. Siksi isokokoisten rotujen penturuoat sisältävät mm. vähemmän rasvaa verrattuna pienille koirille suunnattuun ruokaan. Eroja löytyy myös vitamiinien-, kivennäisten- ja hivenaineiden määristä. Myös nappulan koko vaihtelee eri penturuoissa, jotta ruuan pureskelu olisi pienillä leuoilla helpompaa.

Ruokapussin kyljestä tai takapuolelta löytyvät usein valmistajan suosittelemat päivittäiset ruokintamäärät. Muista että nämä ovat suosituksia, joten seuraa oman pennun kasvua ja painoa säännöllisesti ja muuta annostusta tarvittaessa omalle koirallesi sopivaksi. Ruoka sulaa normaalisti ohutsuolessa. Liian suuri annoskoko tai huonosti sulava ruoka kulkeutuu sulamattomana paksusuoleen asti. Tämä saattaa aiheuttaa pennulla löysävatsaisuutta tai jopa ripulia.

Neuvoja ruokintaan saa kasvattajan lisäksi myös lemmikkieläinkauppojen henkilökunnalta ja eläinlääkäriltä.

Miten ruokapussia luetaan?

Käännä ruokapussi ja lue ensimmäiseksi koostumus sekä ravintoainekoostumuslistat. Koostumuslista kertoo mistä raaka-aineista ruoka on valmistettu. Mitä enemmän listan alkupäässä (TOP 5-10) on lihaa ja kalaa, sitä enemmän ruoan valmistukseen käytetään lihansyöjälle sopivia raaka-aineita.

Ravintoainekoostumus kertoo mitä ravintoaineita valmis ruoka sisältää kypsennyksen jälkeen. Proteiinia penturuoan tulisi sisältää 30-40 %, rasvaa puolestaan pienillä ja keskisuurilla roduilla n. 20 % ja suurilla roduilla n. 15 %.

Tarkista myös lisäainelista. Mitä vähemmän ruokaan on lisätty lisäaineita, sitä laadukkaammat ruoan valmistusaineet ovat (vertaa koostumus). Usein täydellinen lisäainelista selviää ainoastaan ruoan valmistajan verkkosivuilta.

Makupalat

Uusien asioiden opettelua voidaan palkita makupaloilla. Näin saadaan vahvistettua oikeaa ja toivottua käytöstä. Makupalojen valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa. Valitsethan pennullesi terveelliset ja lihapitoiset makupalat. Ahneelle pennulle voi huoletta käyttää peruspalkkana sen omaa ruokaa. Muista vähentää makupaloina antamasi energiamäärä päivittäisestä ruoka-annoksesta. Pennut rakastavat makupaloja ja oppivat nopeasti, miten herkkuja saa mahan täydeltä.

Ihmisille tarkoitetut nakit, lihapullat ja juusto maistuvat usein erinomaiselta myös pennun mielestä, mutta nämä herkut sisältävät kuitenkin runsaasti esim. suolaa ja muita mausteita.


ME SUOSITTELEMME:

- Penturuoan tulisi olla hyvin sulavaa ja sisältää runsaasti lihasta saatavia proteiineja ja rasvaa.

- Kiinnitä huomiota koostumuslistan alkupäässä oleviin raaka-aineisiin TOP 5-10. Mitä enemmän listan alkupäässä on lihaa ja kalaa, sitä paremmin ravinto sopii koiranpentusi ruokavalioon.

- Hiilihydraattien tulisi olla hitaasti sulavia, kuten linssit, herneet, pavut ja kaura. Riisi, maissi, vehnä, peruna ja bataatti ovat nopeasti sulavia hiilihydraatteja.