MITÄ MENEE KOIRAN JA KISSAN NAPPULAAN?


Koiran- ja kissanomistajia mietityttää usein, kuuluuko koirien ja kissojen kuivanappuloiden valmistukseen käyttää paljon tuoretta lihaa, vai pitäisikö lihan olla jauhona kuivatussa muodossa, niin ettei raaka-ainemassa sisällä vettä ns. täyteaineena. Lemmikinruokanappula – vaikka lopputuote näyttääkin joka pussissa lähes samalta – voi todellakin olla sisällöltään aivan eri planeetalta kuin joku toinen vastaava.


Fakta 1: Koiran pääasialliset saaliseläimet ovat olleet hirvieläimet sekä pienriista. Kissa puolestaan on syönyt pääasiassa linnuista ja pikkujyrsijöistä koostunutta ravintoa. Kaikki elolliset olennot – mukaan lukien hirvieläimet - sisältävät vähintään 70% vettä. Elimistön vesi on kudosnesteenä, verinesteenä sekä imunesteenä. Vesi on jokaisen organismin elintoiminnoille niin tärkeä yhdiste, että mitään elämää ei voi olla olemassa ilman vettä. Jos ruokit koirasi raakaruokinnalla, syötät koirallesi 70 % vettä.


Fakta 2
: Ruuan mukana tuleva vesi ei ole haitallista lemmikillesi, pikemminkin päinvastoin. Luonnossa kissat ja koirat juovat vettä vähemmän kuin kotilemmikkimme. Miksi? Siksi, että ne saavat osan tarvitsemastaan nesteestä saaliseläimensä tuoreesta / raa’asta lihasta. Lemmikkieläimien nappularuoka on kuivatettu, koska silloin se säilyy pitempään, se on helpompaa (ja miellyttävämpää) käsitellä sekä ravintoarvoonsa nähden huomattavasti kevyempää kuin tuore liha.


Fakta 3
: Kaikki lemmikinruoat tehdään periaatteella, että ruoka valmistetaan käyttämällä ainoastaan lemmikeille sopivia raaka-aineita. Raaka-aineita ja valmistusprosessia valvovat viranomaiset. Raaka-ainemassasta muotoillaan sopivan kokoisia nappuloita, jotka kypsennetään lemmikkisi ruuaksi. Tässä kaikki lemmikinruokia valmistavat yritykset toimivat samoin. Mutta mitä tapahtuu ennen prosessia, prosessin aikana ja sen jälkeen, siinä lemmikinruoat eroavat toisistaan.


Fakta 4:
Kuivanappuloiden valmistusprosessi yksinkertaistettuna:

Kun raaka-aineena käytetään tuoretta ja raakaa lihaa:

  • Ennen valmistusprosessia; Liha tuodaan valmistuslaitokseen valmiiksi jauhettuna jauhelihana. Sitä ennen tuotantoeläimet on teurastettu. Sitä ennen raaka-aineeksi käytetyt eläimet on kuljetettu teurastamolle tai kalanjalostamolle. Sitä ennen raaka-aineeksi tarkoitettu eläin on uinut meressä, laiduntanut tai elänyt muuten elävänä organismina lajityypillisen elämän, sisältäen 70 % vettä.
  • Valmistusprosessissa; Lihasta yhdessä muiden raaka-aineiden kanssa muotoillaan nappulat, jotka kypsytetään ja ylimääräinen neste haihtuu vesihöyrynä ilmaan.

Kun raaka-aineena käytetään liha- ja luujauhoja:

  • Ennen valmistusprosessia; Raaka-aine tuodaan valmistuslaitokseen jauhona. Sitä ennen raaka-aine on kuivatettu ja jauhettu jossain muussa tehtaassa. Sitä ennen raaka-aine on voinut kypsentämättömänä ja paloiteltuna kulkea pitkiä matkoja, sitä on varastoitu mahdollisesti pitkiäkin aikoja. Säilymisajan pidentämiseksi raaka-aineisiin on myös monissa tapauksissa lisätty erilaisia säilöntäaineita. Sitä ennen tuotantoeläimet on teurastettu ja paloiteltu sopivan kokoisiksi kuljetusta varten. Sitä ennen raaka-aineeksi käytetyt eläimet on kuljetettu teurastamolle tai kalanjalostamolle. Sitä ennen raaka-aine on uinut meressä, laiduntanut tai elänyt muuten elävänä organismina lajityypillisen elämän, sisältäen sen 70 % vettä.
  • Valmistusprosessissa; Kypsytysvaiheessa raaka-aineeseen lisätään vettä, jotta kuivista jauhoista saadaan sopivan kostea, muotoiltava massa, josta muotoillaan kuivanappulat. Jokaista jauhokiloa kohti lisätään seokseen noin neljä litraa vettä.


Fakta 5:
Lihan ravinteet ovat rasva- ja vesiliukoisina yhdisteinä. Kypsennettäessä yhdisteet osaltaan haihtuvat ja osaltaan muuttavat muotoaan. Siispä mitä useammin ja kuumemmassa lämpötilassa ruoka-aineiden raaka-aineita kypsennetään ja käsitellään, sen vähemmän niissä on tallella luontaisia ravinteita.


Fakta 6
: Ravintoainemolekyylit pilkkoutuvat ja muodostavat uusia yhdisteitä hapen vaikutuksesta. Siispä mitä pidempään lihaa säilytetään ja varastoidaan, sen huonompaa se ravintoarvoltaan on.

Edellä mainituista syistä johtuen runsaasti prosessoituun lemmikinruokaan täytyy lisätä erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Mitä vähemmän lisäainelistassa on rivejä, sen enemmän vitamiineja ja hivenaineita löytyy raaka-aineesta itsestään.


Fakta 7
: Lemmikinruokien turvallisuutta valvovat elintarvikeviranomaiset ja ravintoaineanalyysit tehdään valmiista tuotteesta puolueettomissa laboratorioissa. Eli se, mitä nappulasta löytyy, täytyy olla yhtäpitävä sen kanssa, mitä tuotteen ravintoainekoostumuksesta löytyy. Jos näin ei ole, tuote ei saa myyntilupaa.


Fakta 8
: Lemmikkisi ei tiedä onko sille tarjoiltavaan ruokaan lisätty lisä- ja säilöntäaineita, onko se tehty tuoreesta lihasta vai jauhoista, tulevatko ruoan raaka-aineet turvallisista lähteistä ja ovatko raaka-aineet laadukkaita ja sille mahdollisimman hyvin sopivia. Sinä olet vastuussa lemmikkisi valinnoista. Siksi onkin syytä kysyä, onko ruuan alkuperällä ja laadulla merkitystä sinulle?