Kesä on elämän parasta aikaa! Mikä sen mukavampaa kuin nauttia lemmikkisi kanssa lämpimistä kesäsäistä lenkkeillen, harrastaen, matkustellen ja mökkeillen. Jotta koiran kanssa on mukava puuhailla, kannattaa varautua hieman etukäteen.


Koiran kanssa vesillä

Näin kesäisin vesi houkuttelee meitä suomalaisia äärelleen. Koiran lähtiessä mukaan veneilemään, kannattaa se jo pennusta totuttaa käyttäytymään veneessä rauhallisesti. Koiralle annetaan oma paikka veneen pohjalla (mieluiten keskellä venettä), jossa se voi maata tai istua levollisesti. Isoissa veneissä koiran on turvallisinta matkustaa kajuutassa, jolloin jaloittelu onnistuu aina veneen ollessa pysähdyksissä.

Koiralla - kuten myös muilla matkustajilla - tulisi vesillä ollessaan olla oma pelastusliivi. Pelastusliivin selkämyksessä on hyvä olla tartuntakahva, josta mahdollisesti veteen pudonnut lemmikki on helppo auttaa takaisin veneeseen. Koira oppii pian muiden esimerkistä, että veneessä ollaan levollisesti. Sekin nauttii silloin vesilläolosta yhtä paljon kuin omistajansa.


Koiran kanssa luonnossa

Luonnossa liikkuminen virkistää sekä sinua että koiraasi, sillä mikäpä sen mukavampaa kuin monipuolisessa maastossa reippailu. Retkeilypaikaksi voit valita oman harrastuneisuutesi mukaan joko lähimetsän polut tai vaikka Lapin luonnon kauniine vaellusreitteineen.

Ota mukaan riittävästi vettä sekä itsellesi, että koirallesi. Koira tarvitsee vettä n. puoli desiä kilogrammaa kohti vuorokaudessa. Jos viivyt retkelläsi muutamaa tuntia pidempään, varmista että koirallasi on mukana riittävästi ravitsevaa ruokaa. Ruokithan koirasi vasta levähdyspaikalla, ei kesken vaelluspäivän. Orijen kylmäkuivatut medaljongit ovat koirallesi erinomaista retki- ja mökkievästä, sillä ne ovat ravitsevia ja todella energiapitoisia, mutta kevyitä kantaa mukana vaikka rinkassa.

Helteisenä päivänä kannattaa lenkkeily tehdä joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Ja mikäpä siinä, kesällä valoisaa aika riittää! Jos kuumuudesta johtuva lämpöhalvaus yllättää, voit ensiapuna kastella koirasi niskan ja vatsan runsaalla kylmällä vedellä. Sen jälkeen vie koira viileään kylpyyn tai suihkuun ja ota yhteyttä lähimpään eläinlääkäriasemaan.

Muistathan tehdä päivittäin myös punkkitarkastuksen!

Koiran kanssa lomamatkalla

Kesä on kesäjuhlien ja vierailujen kulta-aikaa. Monet hotellit ovat nykyisin koiraystävällisiä, joten rakkaan lemmikin mukaan ottaminen on vaivatonta ja helppoa. Kannattaa kuitenkin tiedustella majoituspaikasta lemmikkihuonetta ennakkoon, jotta varmistut oikeanlaisen huoneen saatavuudesta. Jos koirasi jää reissun ajaksi kotiseudulle, niin varaathan hoidon hyvissä ajoin ennen lomamatkaa. Lemmikkihoitolat ja koirahotellit saattavat olla loma-aikoina täyteen varattuja.

Julkisilla kulkuvälineillä matkustettaessa koiralle tarvitaan usein oma matkalippu. Junassa ja linja-autossa tassuystäväsi paikka on omistajansa sylissä tai jalkatilassa. Varsinkin isojen koirien kuljetuspaikkoja on junissa vähän, joten liput kannattaa varata hyvissä ajoin.

Omalla autolla liikkuessa huomioi, että koira matkustaa autossa turvallisesti. Joko häkissä auton perällä tai omissa turvavöissään takapenkillä. Pysäköidessä muistathan, että lämpötila paikallaan seisovassa autossa nousee todella nopeasti vaarallisen korkeaksi. Jos sinun täytyy pysähtyä taukopaikalle, yritä etsiä autollesi varjoisa ja viileä parkkipaikka ja jätä ikkunat raolleen. Vielä parempi on, jos koira voidaan ottaa autosta ulos pysähdyksen ajaksi.

Jos matkustat koirasi kanssa ulkomaille, huomioi että koirasi tarvitsee oman passin. Passin saa eläinlääkäriasemilta. Passia varten koiran tulee olla tunnistusmerkitty ja rokotettu rabiesta vastaan. Selvitä etukäteen matkailumaasi säännökset koirien maahan viemiseen. Ajankohtaisin tieto reissumaan koirasäädöksistä saadaan kohdemaan suurlähetystön tai tullin tai koira-asioista vastaavan ministeriön sivuilta. Kotiin palatessa tulee huomioida ekinokokkilääkitys ennen rajanylitystä.

RENTOUTTAVAA KESÄÄ!