Kun pentu muuttaa uuteen kotiin...

 

Mitä sosiaalistaminen on?

Sosiaalistaminen tarkoittaa koiranpennun totuttamista erilaisiin ympäristöihin ja tilanteisiin, sekä toisen lajin (ihmisen, kissat jne.) läsnäoloon. Sosiaalistamisen tarkoituksena on saada mahdollisimman tasapainoinen, käyttövarma ja eri tilanteissa joustava, aikuinen koira.

Mitä teen?

Totuta pentusi kohtaamaan eri-ikäisiä ja erilaisia ihmisiä neutraalisti. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lapset, vanhukset ja erilaisia apuvälineitä käyttävät ihmiset.

Miten sen teen?

Liiku pentusi kanssa mahdollisimman paljon paikoissa, joissa se pääsee näkemään erilaisia ihmisiä. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi kaupunkien keskustat ja juna-asemat. Tee näistä tutustumishetkistä ja -käynneistä pennulle positiivisia kokemuksia.

Totuta pentu kulkemaan erilaisilla alustoilla, kuten portaissa, asfaltilla, nurmikolla, metsässä, metallisilla pyörätuolirampeilla ja niin edespäin. Näin pentu oppii kulkemaan reippaasti kaikenlaisilla alustoilla. Älä tiedostamattasi palkitse epävarmaa käytöstä hellittelemällä tai makupaloilla. Palkitsemalla vahvistat epävarmuutta. Esimerkkiä voit näyttää menemällä itse edellä ja kutsumalla pentua.

Anna pennulle runsaasti äänivirikkeitä, kuten pölynimuri, autojen häly, lasten kiljunta jne. Erilaisiin äänimaailmoihin voi tutustua esimerkiksi liikkumalla kaupungissa tai katsomalla televisiota. Koiran huomio tulee olla äänissä eikä esimerkiksi leikissä ennen kuin uusi ääni esitellään. Näin vältät pennun pelästymisen. Jos joku ääni selvästi pelottaa pentuasi, saattaa siedättäminen helpottaa tilannetta. Aluksi ääni kuunnellaan kaukaa ja samanaikaisesti koiran kanssa leikitään / sille tarjotaan herkkuja. Kun pentu ei reagoi enää ääneen, voidaan sen kanssa siirtyä lähemmäs äänen lähdettä ja toistetaan positiivinen toiminto. Alkuun jatketaan vain muutamia toistoja. Samalla huolehditaan ettei koira pelästy ääntä.

Jo ensimmäisestä ulkoilusta lähtien on hyvä huomioida toisten koirien ja eläinten ohittaminen. Muista että vieraat koirat eivät kuulu pentusi "perheeseen" joten tutustumiset ja haistelut eivät ole pakollisia. Ohitustilanteiden harjoittelussa kannattaa ottaa heti käyttöön " järeät" aseet eli mahdollisimman hyvät herkut tai lempilelu sekä ennakointi. Älä siis odota, että pentusi näkee vastaantulevan koiran vaan hae sen huomio jo ennen kohtaamista makupalalla tai lelulla. Tutustuta pentu myös muihin eläimiin, kuten kissat, linnut, hevoset ja karjaeläimet, jotta se oppii olemaan rauhassa myös muiden eläinten läsnä ollessa.

Älä palkkaa tai kehu pentua hyppimisestä tai muusta huonosta käytöksestä, pyri ohjaamaan käytöstä mahdollisimman neutraaliksi.

Opeta koirasi rauhoittumaan myös ihmisvilinässä.

Miten opetan pennun olemaan yksin?

Kun pentu on tutustunut uuteen kotiin, voidaan harjoittelu yksinjäämistä varten aloittaa. Harjoittelu aloitetaan pienissä erissä. Mieti miten haluaisit pennun viettävän yksin aikaansa ja valitse opetteluun sopiva hetki sen mukaan. Rauhallinen pentu jää usein rauhallisesti kotiin. Kannattaa valita hetki, jolloin riehumisleikit on leikitty, ulkona on käyty ja pentua alkaa jo hieman väsyttää. Tässä vaiheessa voi piilottaa esimerkiksi muutaman makupalan huoneen kulmiin tai seinustalle ja jättää pennun huoneeseen makupaloja etsimään. Kun pentu on löytänyt makupalat, palataan huoneeseen pikaisesti. Harjoitusta voi toistaa muutamia kertoja kerrallaan. Anna pennulle mahdollisuus rauhoittumiseen ja palaa huoneeseen, kun pentu on rauhallinen. Villi pentu jää helposti väärään mielentilaan, jolloin riehuminen ja ääntely alkavat.

Jos perheenne käy töissä ja on poissa kotoa pitkiäkin aikoja, kannattaa pentu opettaa yksinoloon heti kotiin tultuaan eikä niin, että pentu otetaan esimerkiksi loman alkaessa, jolloin se tottuu siihen, että talossa on joku sen kanssa koko ajan. Kun työt ja koulut sitten alkavat, yksinäisyyteen voi olla vaikea tottua.

Tarvittaessa tee yhteistyötä naapurien kanssa, kysele kuuluuko ääniä kodistasi / liittyykö esim. rapusta kuuluviin ääniin.