henna-lappi-suomenmestari-canicross

HENNA LAPIN VINKIT KOIRAURHEILUUN

Lue suomenmestari Henna Lapin vinkit aktiiviseen liikkumiseen koirasi kanssa niin juosten kuin pyöräillen!

Koulutus

Juoksulenkkeily koiran kanssa sujuu parhaiten silloin, kun koiralle on opetettu juoksemiseen sopivat tavat. Kaupungissa lenkkeillessä ohitustilanteita tulee paljon, ja on kaikille mukavampaa jos koira osaa ohittaa vastaantulijat ongelmitta. Mikäli koira on innokas juoksija, hihnassa vetäminen voi vaikeuttaa harrastusta. Jos taas koiraa kiinnostaisi juoksemista enemmän haistelu ja pusikoiden merkkailu, kannattaa myös siihen opetella sopivat tavat.

Ohitustilanteita voi harjoitella pitämällä mukana pieniä herkkuja, joilla palkita koira toivotusta toiminnasta. Mikäli olette tottuneet seurustelemaan vastaantulevien koirien kanssa kävelylenkeillä, pyri tekemään koiralle selvä ero, että juoksulenkeillä mennään muista vain ohi. Siihen voi esimerkiksi antaa oman vihjesanan, josta koira oppii tunnistamaan ohitustilanteet. Myös varusteiden vaihtaminen voi auttaa koiraa erottamaan kävelylenkit reippaammista juoksulenkeistä (esim. kävellessä valjaat, juostessa panta tms.)

Myös juoksulenkeillä kannattaa antaa koiralle pissataukoja matkalla, niin juokseminen on miellyttävää myös koiralle. Siihen kannattaa myös valita oma vihjesanansa, milloin koira tietää, että nyt saa mennä haistelemaan ja pitää pienen tauon. (Itse joko kysyn, että onko pissahätä tai sanon "olehyvä" ja hidastan hetkeksi kävelyvauhtiin.)

Matkat

Lenkkien matkat määräytyvät koiran (ja juoksijan) kunnon mukaan. Aluksi kannattaa aloittaa sellaisesta matkasta, minkä koira jaksaa hyvin. Siitä voi pikkuhiljaa pidentää lenkkiä tarkkaillen samalla koiran jaksamista. Juoksulenkkiin voi toki myös yhdistää hitaampaa kävelyä esimerkiksi alkuun ja loppuun, niin koira saa myös aikaa haistella ympäristöä rauhassa.

Huolto

Jos koiran liikunnan määrää aletaan kasvattaa, kannattaa huomioida koiran lihashuolto. Lähes kaikilla koirilla esiintyy lihasjumeja, mikä voi vaikuttaa esimerkiksi askellajien puhtauteen. Kannattaa edes muutaman kerran vuodessa käyttää koiraa lihashuollossa varmistuakseen, että koiran lihaksisto ei pääse ylikuormittumaan.

Pyöräily koiran kanssa

Pyöräillessä koiralle voidaan tehdä hieman kovempivauhtista harjoittelua verrattuna juoksuun. Tästä on iloa varsinkin isompikokoisilla koirilla. Pyörälenkillä kannattaa sovittaa vauhti sellaiseksi, että koira pystyy ravaamaan pyörän rinnalla helpon näköisesti. Pyöräillessä koiran koulutus on tärkeää myös turvallisuussyistä. Koira ei saa päästä nykäisemään pyöräilijää kumoon. Jälleen koulutuksessa voi hyödyntää herkkuja. Muista pysyä itse mahdollisimman rauhallisena koulutusvaiheessa, jotta et vahingossa haluamattasi kiihdytä innokasta koiraa entisestään. Maltti on valttia!

Tassujen kunto

Ravilenkillä kannattaa huomioida pohja, jolla koira lenkkeilee. Asfaltti tai muu kova alusta voi kuluttaa koiran anturoita. Kannattaakin suosia metsäpolkuja ja muita tassuystävällisiä pohjia lenkkeillessä sekä tarkkailla anturoiden kuntoa. Tarvittaessa tassujen rasvaaminen auttaa pitämään anturat ehjinä.

Lämpötila

Koska koirien lämmönsäätelyjärjestelmä ei ole yhtä tehokas kuin ihmisillä, koirat kuumenevat huomattavasti herkemmin. Kesällä lämpimillä keleillä kannattaa olla huolellinen, ettei koira pääse ylikuumenemaan. Jos mahdollista, kannattaakin suunnitella lenkkeilyreitit vesistöjen läheisyyteen, jotta koiralla on mahdollisuus päästä viilentymään matkalla.

Vapaalenkit koiran kanssa

Vapaana juostessa koiran on ehdottoman tärkeää olla hallinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että koira tulee luokse kutsuttaessa. Tämä on paitsi kanssalenkkeilijöiden kunnioitusta, myös koiran itsensä turvallisuuden kannalta tärkeää.

Varman luoksetulon kouluttaminen alkaa jo pentuna. Koulutuksen voi perustaa esimerkiksi siihen, että rakennetaan koiralle mielleyhtymä ihmisen ja palkkion välille. Kun koira havahtuu ja huomaa vastaantulijan, sitä seuraa kehut ja luokse tullessa maistuva palkkio tai leikki. Kun tätä toistetaan pienestä pitäen, koira oppii tulemaan luo aina kun se näkee ihmisen. Mikäli koira toimii päinvastaisesti ja pyrkii vastaantulevien luo, ei koiraa tulisi pitää vapaana paikoissa, joissa vastaantulijoita on mahdollista kohdata.

Sallitut maastot - kiinnipitoaika

Jokamiehenoikeuksin voit kulkea luonnossa riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Jokamiehenoikeuksin et kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa maanomistajalle, luonnolle tai maankäytölle. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti. Kiinnipitoaikana koiran on oltava aina kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Koira voi olla vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella. (Lähde: Kennelliitto)

Canicross koiran kanssa

Varusteet Canicrossin aloittamiseen

Canicross eli koirajuoksu on laji, jossa koiralla on päällään hyvin istuvat vetovaljaat ja se on kytkettynä juoksijan päällä olevaan juoksuvyöhön joustavalla liinalla.

Koiran tehtävä on juosta juoksijan edellä sekä antaa vetoapua. Harjoituksen intensiteetti on korkeampi kuin aikaisemmin mainitut liikutustavat ja canicrossharjoituksia voikin sisällyttää esimerkiksi metsälenkkien yhteyteen sekä ihmisen että koiran kuntoa kehittääkseen.

Toki canicross on myös kilpailumuoto, mikäli lajista innostuu enemmänkin

Koulutus

Canicrossharjoittelu kannattaa aloittaa jälleen, lyhyestä matkasta.

Mikäli koiralla ei ole luontaista halua vetää eteenpäin, kannattaa tämä opettaa aluksi jättämällä palkan maaliin (esim herkkuja ruokakupissa tai koiran lempilelu).

Sitten palkalta kävellään esimerkiksi 40-100 metriä poispäin, ja sitten juostaan yhdessä palkan luo niin, että koira saa vetää eteenpäin koko matkan. Vetämiseen voi näin opettaa myös oman vihjesanan. Pikkuhiljaa matkaa pidentämällä sekä lisäämällä mutkia ja mäkiä reitille, voidaan harjoituksia vaikeuttaa.