HOMEKOIRAT ELI SISÄILMAHAITTOJA ETSIVÄT KOIRAT

Koiria työssään juttusarjamme kuudennessa ja tällä erää viimeisessä osassa Mia Rissanen kertoo meille homekoirien työskentelystä.

"Homekoira on yleisnimitys, mutta esimerkiksi koirani Velho (Korthalssingriffoniuros), Tara (lk saksanseisojanarttu), Keiju (Korthalssingriffoninarttu), Merlin (Korthalssingriffoniuros) ja Oliivi (Unkarin Vizla) etsivät ja ilmaisevat kaikki sisäilmahaitat. Niin homeet, VOC:it, siirrännäiset, ilmanvaihdon puutteet kuin myös jyrsijähaitat

Homekoirien kanssa olen työskennellyt yli 13 vuotta. Tällä hetkellä varsinaisia työläisiä on neljä. Vanhin koirani Velho on jo eläkkeellä ja koira, jonka kanssa aloitin, Usva, on sateenkaarisillan tuolla puolen ollut jo vuosia.

Sisäilmahaitat vaikuttavat myös koiran terveyteen, joten homekoiraksi tulee valita koiria, joilla ei ole perimässään allergioita, eikä immunologisia sairauksia. Myös niveliin sisäilmahaitat vaikuttavat, joten on siis suotavaa etsiä tervelinjaisia työläisiä ja ruokkia ne puhtaista raaka-aineista tehdyillä muonilla. Niin koirilla kuin ihmisillä ”Sitä olet mitä syöt" ja "niin hyvin voit, kuinka hyvin syöt” pitää hyvin paikkansa.

Koirieni asiakkaita ovat kuntasektori, julkissektori, sosiaali- ja terveysyhtymät, seurakunnat, vakuutusyhtiöt, pankit, tunnetut mikrobivauriotutkijat sekä tietysti yksityishenkilöt.

Käyttökohteita ovat kaikki kiinteistöt, (vuorokausinuuskintaraja yli 10000m2), asuntoautot, veneet ja niin edelleen. Siis jokainen tila, jossa sisäilmassa oleskellaan voi olla haittojen lähde. Koirat etsivät ja ilmaisevat haitat, oli tila mikä hyvänsä, tasoilla tietenkin, jotta tiedetään suoraan kehen jatkotoimien suorittajaan otetaan yhteyttä vai onko kyseessä vain IV:n ongelmat tai tarttumolekyylien jäämät esimerkiksi irtaimistossa.

Kiinteistökaupoissa koira on vallan ehdoton apuri, löytämään ne haitat, mitkä kuntotarkastajan silmiltä jäävät piiloon."