PELASTUSKOIRAHARJOITTELIJA BEA

Koiria työssään juttusarjamme viidennessä ja samalla toiseksi viimeisessä osassa kerromme pelastuskoiraharjoittelija Beasta.

"Saksanpaimenkoira Bea on päässyt oman yhdistyksensä hälytysryhmään harjoittelemaan oikeissa etsinnöissä tarvittavia taitoja. Ennen virallista valmistumistaan Bean ja hänen ohjaajansa täytyy läpäista VIRTA -tarkastus eli pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön.

Tarkastuksessa mitataan mm. miten ohjaaja osaa käyttää koiraansa annetulla alueella ja miten ohjaaja osaa koiraansa tulkita. Koiran tulee osata toimia alueella sekä ilma- että maavainuisesti. Jotta tähän tarkastukseen on mahdollista päästä, on koiralla oltava voimassa toisesta maastolajista eli hausta tai jäljestä vähintään peruskoe ja toisesta lajista loppukoe.

Bea on taitava jälkikoira ja jälki onkin sen päälaji. Jäljen lisäksi se treenaa hakua sekä maastossa, että raunioilla ja rakennuksissa. Pelastuskoiran kouluttaminen on pitkäjänteistä toimintaa ja vaatii paljon aikaa. Se onkin ehkä enemmän elämäntapa kuin harrastus. Koiran lisäksi myös sen ohjaajalta vaaditaan erilaisia taitoja kuten suunnistus- ja EA taitoja."